Byn Olden är bland annat känt för bergkristaller. Bergkristallerna i Oldengruvan är minst 400 miljoner år gamla.

Kristallbrottet i Olden beskrivs redan på 1700-talet. I Abraham Hülphers skildring av Jämtland och Härjedalen från år 1775 omnämns ett krystallbrott i Olden.

Bergkristall från Oldengruvan användes under andra världskriget i optisk och teleteknisk industri. Omkring 8 personer sysselsattes i kristallbrytningen i Småbergshögruvan. Dessutom sysselsattes ytterligare ett antal personer nere i byn med att tvätta kristallerna och koka dem i lut och saltsyra innan de sändes till företagets anläggning i Stockholm för vidare bearbetning.
I början såldes kristallerna i oslipat skick i Frankrikegården. Därefter sändes kristallerna till Tjeckoslovakien eller Tyskland för slipning.

När kriget var över och handeln över gränserna kom igång igen kunde behovet av bergkristall täckas med billigare importerad kristall och brytningen vid gruvan i Olden lades ner.

Bergarten vid gruvan beskrivs som en pegmatit med drusrum av bergkristaller och decimeterbreda bankar av grafit. Numera bryts ingen bergkristall men en hel del finns kvar.

K-G Gustavsson, Camp Husku guidar grupper om minst 10 personer vid förfrågan.

Än idag är Kristallbrottet i Olden väl värt ett besök, och brukar innebära en riktigt trevlig utflykt för hela familjen.

 

Hitta hit: 

Precis innan Rönnöfors, följ skyltning mot Olden och Frankrike. När du kommer till byn Olden, håll utkik efter avfartsväg in till vänster med liten skylt "Kristallgruva". Följ vägen någon kilometer, därefter ta höger på skogsbilväg (finns skylt, men kan vara lite svår att se). När du når en liten vändplats, parkera där och fortsätt till fots.