Bad

Vid Gärdesjön finner du en av Sveriges vackraste badplatser, med en fantastisk utsikt över Åreskutan. I Gärdesån går det också bra att bada, och här är det både roligt och spännande för alla, med forsarna och grytorna som bildats.

 

Fiske

Alla sportfiskare är välkomna att köpa fiskekort för fiske i Gärdesån och Gärdesjön. I ån finns öring, harr och gädda och i sjön kan du förutom dessa arter även få sik och abborre på kroken.
Om du vill fiska i Gärdesjön finns båt med motor att hyra för den som vill.

För aktuell information om fiskekort etc:
http://www.turistkompaniet.nu/7516.fiske.html

Broschyr och fiskekarta.

kan beställas på telefon: 0640-350 12, 0730-22 57 89

 
 

Artikel ur offerdal.nu juli 2001:


Biotopvård gav gott resultat i Gärdesån

Sedan 1996 har Gärdesån varit stängd för allt fiske. Det är sedan ån flottningsrensades som de naturliga lekställena för åns fiskar försvann. Nu har ån biotopvårdats sedan dess och från och med sommaren 2001 öppnar man på försök med catch- and releasefiske, vilket innebär att den fisk man får upp måste släppas i ån igen.

Vi vill ju att fisken skall kunna föryngra sig själv, säger Lars-Olof Larsson i Gärde som är en av dem som engagerat sig i biotopvården.
Ännu är arbetet inte riktigt klart, det skall göras fler strömmar för att fiskarna skall trivas bättre.
Fisken vill ha både forsar och lugnare delar, säger Lars-Olof. De medel som söktes för att fortsätta projektet blev det dock avslag på.

Provfiskat
Länsstyrelsens personal som tidigare inventerat fisken i området har varit och provfiskat och de fick tio napp den dagen. Det ser alltså ut att gå åt rätt håll. Att det är catch-and release innebär att all fisk man tar upp skall tillbaka i ån.
När man köper fiskekort hos Lars-Olof får man med sig ett protokoll där man fyller i hur många fiskar man fått, vilken art och hur stor man uppskattar att den är.

Fisket kommer att vara öppet på kvällstid under sommaren.
Det här är ju ett provår. Vi har marknadsfört det på länsstyrelsens fiskesida, men ännu har det inte blivit känt bland flugfiskare att man kan åka hit. Det är ju ett nytt utbud, säger Lars-Olof.

Testfiskare
Vi har med oss Håkan Olofsson från Änge som är en van sportfiskare. Han går på jakt- och fiskeguideutbildningen i Änge och han tycker att det är spännande det som man åstadkommit i Gärdesån.

Det är roligare att fiska om man vet att det inte är inplanterad fisk. Ibland kan man få upp fisk som ser ut som grisar och som har små fenor. Det är inte roligt, säger Håkan.
Att han inte får ta med sig fisken hem ser han inte som något större bekymmer.

Ett nöje att fiska

Det är helt rätt att få till en ökad produktion av den naturliga fisken. Det skall vara ett nöje att fiska. Om det här slår väl ut kan man kanske få ta en fisk per fiskekort med sig hem längre fram, och det räcker ju. Jag fiskar för att det är roligt.

Håkan fick ett napp under den korta tid som vi var där, men den släppte från den hullingfria kroken som är det enda som är tillåtet."