karta frankrikeFrankrike är en by i norra Offerdal, Krokoms kommun, Jämtland. Byn är belägen vid fjället Oldklumpens fot. Nära Frankrike ligger jordbruksbyn Höjden.

Frankrike, tidigare även kallat Rönnbränna, bebyggdes åren 1840 - 1841 av skytten Hemming Frank från Hammerdal och Anders Larsson Bellin från Aspås. Byn anlades först på statlig mark på fjällets sydsluttningar, men flyttades senare till nuvarande Frankrikegården. Byn fick sitt nuvarande namn år 1847 för att hedra nybyggaren Frank. Anders Larsson Bellin kom att kallas kejsaren av Frankrike.

Frankrike präglas i dag av den sydsamiska kulturen. De renägandesamerna i byn är medlemmar i Njaarke- och Jovnevaerie sameby. I Frankrike finns det gamla pensionatet Frankrikegården som numera är privatbostad.

Byn är belägen i slutet av den allmänna vägen från Rönnöfors och var tidigare slutstation för Sundqvistbussens linjetrafik mellan Östersund och Offerdal. Från Frankrike finns en enskild väg som leder till grannbyn Åkroken i Kalls socken och sedan vidare mot Kallsedet och norska Verdal.

 

Kända personer från Frankrike

 

Inskickad bild

Frankrikegården
"Så här såg vi ut när vi ägde Frankrikegården. Mamma Anna, pappa Anders, storasyster Margot o jag Carin. Alla med efternamnet Jonsson"
Bild inskickad av Carin Gunnarsson