Boende:

I Oldens bystuga finns det 8 bäddar fördelat på 5 rum för övernattning att hyra. Boendet sker under eget ansvar med hänsyn till övriga hyresgäster.
Pris: 100:-/person och dygn. Sänglinne medtages, i annat fall uttages en avgift på 25:-/bädd.
Ring "Stickan" 070-660 6740 för information och bokning, dygnet runt, året runt!

 

Kök:

Fullt utrustat kök med bl a kaffebryggare, vattenkokare, kylskåp, frysskåp, diskmaskin, mikro och porslin för ca 50 personer.

 

Samlingslokal:

I bystugan finns även en samlingslokal att utnyttjas fritt av hyresgäster. Du kan även hyra lokalen till möten, kurser, privata fester, födelsedagskalas, m m.  TV och tillgång till bredband ingår.

 

Gym:

På övervåningen finns en ”gammal” gymnastiksal som är utrustad med träningscyklar, gåband, roddmaskin, bänkpress samt ett pingisbord m m

 

Bakstuga:

I bystugans källare finns en nyrenoverad bakstuga som du kan hyra för 50:-/dag. Den står till förfogande för de som kan konsten att baka tunnbröd på gammeldags vis i vedeldad ugn. Obs! ved ingår inte. Bakstugan bokas hos "Stickan" 070-660 67 40.

 

Dusch & Bastu:

I bystugans källare finns även en bastu och duschar till ett pris av 40:-/tillfälle.

 

Lite historik om byn:

Det var omkring 1766 som Nils Persson Lindell, född i Loka by i Älvdalen, Dalarna, med mycken möda och arbete började att av ödemark upptaga ett nybygge vid Åldsjön.
1770 kom Olof Pehrsson-Grönlund och ungefär vid samma tidpunkt kom även syskonen Pehr Andersson, Kerstin Andersdotter och Margareta Andersdotter.
1797 fanns det tre ägare av byn Ålden. Det var dragonen Jon Dahlbom och änkorna efter dragonerna Lindell och Grönlund.
I kyrkböckerna nämns: Rönnön 1740, Olden 1766, Storbacken 1834, Frankrike 1840, Aspbacken 1850, Rödo-Vike 1860, Höjden Kvarnbacken Rörtjärn 1880 och Västsjön 1890.

1940 fanns det 270 personer mantalsskrivna på Ytteroldens fastigheter. Byn Olden levde som aldrig förr med jord- och skogsbruk som huvudnäring. Vårens flottningar var för många en betydande binäring, så ock fisket. Under några år bedrevs även kolning. Det fanns 3 affärer i byn, telefonstation och skola.
I Småberghön bröts bergskristall som tvättades av flinka händer i Olden och skickades sedan till Stockholm för vidare förädling. 1953 fick Olden ström.

60-talsvågen svepte även över Olden och de slitna bönderna fick höra om grönare gräs bortom hagen. Varma kojuver byttes mot industrins kalla spakar och invånarantalet trappades så sakta ner. I dag är vi endast ca 20 bofasta i byn men många fritidshusägare så under julen, påsken och sommaren lever byn upp och det blir liv och rörelse. 

 

Kontakta Oldens byalag:

Ordförande:
Kerstin Moberg
Mob: 070-2799 672
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Bokningsansvarig:
Stig Nilsson
Mob: 070-6606740
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vägbeskrivning:

I Krokom tar man Fiskevägen mot Valsjöbyn, till vänster i Tulleråsen mot Änge sedan rakt till Rönnöfors där man tar till vänster före bron mot Olden. Bystugan ligger mitt i byn vid den gula postlådan.

www.olden.st

 
Oldklumpen, Offerdal Oldklumpen, Offerdal